Vilken eldstad?

Fråga: Vilka olika typer av kaminer finns det?
Svar: Det finns många olika typer av eldstäder. Den vanligaste förekommande kategorierna är enligt nedan.

Braskaminer
Braskaminen är dekorativ, lätt att sköta och ger snabbt behaglig värme. Dagens braskaminer är utrustade med värmeväxlare och har ofta en fläkt som hjälper till att sprida och fördela värmen.

Kakelugnar
En verklig klassiker, som med sin förbättrade förbränning och högre verkningsgrad utvecklats till en av våra allra effektivaste värmekällor. Kan tillgodose en stor del av bostadens värmebehov året om.

Murspisar
Dagens moderna murspis har kvar den öppna spisens eldkänsla och mysfaktor, men ger dessutom ett effektivt värmeutbyte. Den är ofta så lätt att den kan monteras på ett vanligt träbjälklag. Murspisen levereras i prefabricerade byggsatser, som du med normal händighet monterar själv.

Gjutjärnskaminer
Gjutjärnet ger en rad både praktiska och värme-tekniska fördelar genom ett robust, tåligt och lättskött material med mycket god värmelagringsförmåga. Den moderna gjutjärnskaminen är enkel att placera och montera med rökgasanslutning både uppåt och nedåt.

Vedspisar
Den vedeldade gjutjärnsspisen är en gammal trotjänare som var populär redan för 150 år sen. Den var med och förändrade vårt förhållande till matlagning, trygghet och värme och i den moderna vedspisen kan du laga mat och baka, precis som förr i tiden. Vedspisen skänker en genuin känsla till ditt hem oavsett om du väljer en traditionell eller ny design.

Kassetter
En öppen spis förbrukar oftast lika mycket värme som den genererar. Med rätt insatskamin kan du radikalt förbättra situationen och få ett mångdubblat värmeutbyte. En kassett är enkel att placera och finns i dimensioner för de flesta öppna spisar.

Täljstenskaminer
Täljstenskaminen förenar braskaminens snabba värmeåtergivning med kakelugnens förmåga att lagra värme under lång tid. Lättare modeller kan som regel installeras på ett vanligt träbjälklag, men kontrollera bärigheten för säkerhets skull.

Vilken eldstad ska jag välja?

Vi på Skorstenspojkarna har eldstäder i alla dess former. Fundera på vilka funktioner du vill att din eldstad ska uppfylla så hjälper vi dig med resten. Det finns inget alternativ som är rätt eller fel utan det är helt upp till dig, men vi kan guida dig till den eldstad som passar just dina behov. Vi har allt från braskaminer till kakelugnar och vedspisar.

Vi har ett gott samarbete med marknadsledande leverantörer – så som ConturaJøtul och Keddy

 

Miljömärkta braskaminer

Nu när höstrusket kommer är det många av landets villa- och fritidshusägare som inser fördelarna med en braskamin. I takt med att konsumenterna blir allt mer medvetna om miljön ökar också kraven på branschen att ta fram miljömärkta produkter.

Modern brasvärme är skonsam mot miljön och möter myndigheternas miljökrav. Dagens moderna braskaminer är utrustade med en teknik som säkerställer en fullständig förbränning i alla effektlägen, vilket ger en bättre värmeekonomi. Siffror från det statliga, norska testinstitutet SINTEF visar att om man eldar i en modern kamin i stället för en gammal, minskar utsläppen med upp till 90 procent samtidigt som effektiviteten ökar med 40 procent.

braskaminer

Svenska Brasvärmeföreningen, branschorganisationen för tillverkare av braskaminer, kakelugnar m.m. märker nu en allt kraftigare efterfrågan på miljömärkta produkter. Inom branschen talar man om ett trendbrott:

– Vi ser en klart ökad efterfrågan på miljömärkta braskaminer. De flesta människor är mycket miljömedvetna och tänker på miljön även vid köpet av braskamin. Allt fler vill byta ut sina gamla kaminer mot nya. De nya kaminerna är mycket effektivare och om man eldar rätt så minskar utsläppen med 90 procent. Vi är glada över att de nu byts ut, säger Björn Valentin, f.d. ordförande i Brasvärmeföreningen.

Brasvärmeföreningen har under året varit i kontakt med ett flertal kommuner. Kommunerna har ansvar för luftkvaliteten och arbetar för att begMiljömärktränsa utsläppen.

– Vi har märkt att både experterna i kommunerna och invånarna behöver mer kunskap och information om brasvärme. Modern brasvärme blandas ofta ihop med annan typ av vedeldning, exempelvis i pannor. Vi vill att alla ska kunna ta del av brasvärmens positiva effekter med trivsel och gemenskap, men också som en trygghet vid strömavbrott. Ingen som eldar med rätt utrustning och på rätt sätt behöver oroa sig för negativ miljöpåverkan. I branschen tar vi vårt ansvar genom ständig utveckling av bättre förbränningsteknik och genom att informera om hur man eldar rätt. Vi kommer att fortsätta vårt informationsarbete och kontakterna med kommunerna, säger Björn Valentin.

Eldabutikerna, som är den största fackhandelskedjan för brasvärme bekräftar föreningens bild och att miljömedvetandet bland kunderna är stort.

Brasvärmeföreningens tips på hur du kan elda på bästa sätt:
• Elda i en modern braskamin.
• Gör en bygganmälan innan installationen.
• Beställ besiktning av sotaren efter installationen.
• Elda endast med torr ved. Det går åt dubbelt så mycket nyhuggen ved, som torr ved, för att få ut lika mycket värme.
• Kontrollera röken. Röken ska vara vit, helst genomskinlig. Svart rök tyder på olämplig eldstad, fel eldningsteknik eller dåligt bränsle.
• Träaskan i eldstaden ska bli finfördelad och grå.
• Sota och rengör ofta, det sparar både energi och miljö.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Bertil Svedberg, ordförande Svenska Brasvärmeföreningen, tel: 0706-228090

Om Brasvärmeföreningen

Svenska Brasvärmeföreningen är en branschorganisation för företag som utvecklar, tillverkar och säljer brasvärmeprodukter. Föreningen arbetar för att så många hushåll som möjligt ska få tillgång till den trivsel och säkerhet som en modern, miljöriktig och driftsäker brasvärme ger