Varför Brasvärme?

Är du en av många andra som undrar hur och varför brasvärme är ett alternativ som kan gynna både din plånbok, din bostad och vårt klimat?

Skorstenspojkarna svarar på dina frågor:

Teknikens utveckling inom anläggningarna som utnyttjar brasvärme har tagit ett stort steg i rätt riktning när det kommer till verkningsgrad och spridning av värmen i din bostad, vilket har resulterat i ett effektivt och ekonomiskt alternativ för dig och uppvärmningen av din bostad.

Anläggningar för brasvärme är något som utvecklas likt vilken annan teknik som helst. Det är till exempel stor skillnad på moderna anläggningar gentemot gamla. Verkningsgraden på gamla braskaminer låg på runt 40 % och dagens moderna kaminer ligger upp mot 82 %. Myterna om att brasvärme är ett mindre effektivt alternativ och skadligt för miljön är därför föråldrat och inte längre korrekt. En annan skillnad på gamla och moderna kaminer är att moderna anläggningar för brasvärme uppfyller väldigt höga krav som ställs inom värmeekonomi och miljösäkerhet.

Skorstenspojkarna säljer eldstäder från kända varumärken så som Tulikivi, Nordpeis, Contura och Jøtul.

Spara pengar med brasvärme

En utav anledningarna till att brasvärme det är ett ekonomiskt alternativ är att ved kostar mellan 30-40 öre per KWh gentemot el- och nätkostnader som inklusive alla avgifter ligger på drygt 1 krona per KWh under de kalla årstiderna. En annan positiv faktor som man bör ha i åtanke när man ska välja värmekälla till sin bostad är att brasvärme i form av till exempel en braskamin kan höja ditt bostadsvärde upp till tio procent enligt Mäklarsamfundet. Vilket betyder att du inte bara sparar pengar på värmekostnader utan att du kan till och med höja värdet på din bostad genom att installera en braskamin.

En anledning till att brasvärme är väldigt eftertraktat i en bostad är att det figurerar som en detalj i din bostad som kan vara dekorativ, skapa en fantastiskt härlig mysfaktor och kan medföra en rustik atmosfär som många efterfrågar.

En annan egenskap med brasvärme som man ska ha i åtanke, är att brasvärme fungerar även om det är strömavbrott. Det är en stabil värmekälla som du själv har kontroll över, så länge du sköter anläggningen korrekt så kommer du alltid ha en varm bostad!

Klimatsmart

Brasvärme är ett väldigt klokt val ur en miljösynpunkt. Det finns än idag myter om vedeldning som påstår att vedeldning är farligt för miljön och ökar koldioxidutsläppen, med det är FEL. Idag med en modern anläggning där man eldar på ett korrekt sätt, ger dig en koldioxidneutral värme som alltså INTE bidrar till växthuseffekten. Då ved är en förnybar energikälla är brasvärme en 100 % klimatneutral energikälla. Skaffar du en modern utrustning för brasvärme kommer du vara delaktig i en bättre framtid för miljön.

Kort och gott är brasvärme något för dig som:

  • Vill spara pengar på värmekostnader
  • Vill ha möjligheten att höja ditt bostadsvärde
  • Vill ha en mysig atmosfär och en dekorativ detalj i ditt hem
  • Bryr dig om miljön och dess framtid
  • Vill ha en stabil värmekälla som fungerar även under strömavbrott

Se filmen nedan om varför brasvärme är så bra!